Salaseuran teatteri


Salaseuran teatteri on Kangasalla vuonna 2015 perustettu teatteriryhmä. Salaseura on esiintynyt vuodesta 2016 Kangasalan Lepokodin kesäteatterilavalla.

Lepokoti sijaitsee osoitteessa Ruutanantie 26.

Liput kesän näytelmään:
Tuntia ennen esitystä paikan päältä

Muut yhteydenotot:
salaseuranteatteri@gmail.com

Facebook: Salaseuran teatteri

 

Lepokodin pitkä ja Salaseuran teatterin lyhyt historia

Kangasalan Lepokoti on 1910 perustettu täyshoitola, joka toimii nykyisin opastettuna matkakohteena sekä juhla- ja kokoustilana. Lepokoti sijaitsee Ruutanantiellä lähellä Ukkijärveä, ja sen takapihalta avautuukin upea järvimaisema. Vuonna 2016 Lepokodille rakennettiin kesäteatteri, jossa Salaseuran teatteri on esittänyt näytelmiään perustamisestaan asti. Lepokodin historian ”kävelevä tietokirja” Jussi Lehtonen kirjoittaa Kangasalan Lepokotisäätiön sivuilla talon mielenkiintoisesta historiasta (Lehtonen, Kangasalan Lepokoti henkii historiaa (2001))

Talolla on kirjava historia, sillä se on esimerkiksi palvellut vuoden 1918 sodan kumpaakin osapuolta. Siellä on käyty koulua, suomennettu Raamattua, pidetty lammasta sisällä kotieläimenä sekä järjestetty kissanristiäisiä sanan kirjaimellisessa merkityksessä. Lepokodilla ovat vierailleet niin kuuluisat muusikot, kuvataiteilijat, näyttelijät ja huhujen mukaan myös kummituksetkin! Ovathan Kummelitkin filmanneet Lepokodilla oman kummitustarinansa.

Lepokodin historiaa

Lepokoti on toiminut täyshoitolana vuosina 1910-1986. Vuonna 1910 entisen terveyslähteen lähellä ollut kaksikerroksinen rakennus siirrettiin Ukkijärven rantamille Kangasalan Lepo- ja Matkailijakoti Osakeyhtiön toimintaa varten. Lepokodin suunnitteli tämän rakennuksen pohjalta eräitä lisäyksiä tehden Kangasalla 1874 syntynyt Heikki Tiitola. Toiminta lähti käyntiin kokoustoiminnan osalta joulukuussa 1910 ja täysihoidon osalta pian seuraavana vuonna. Talon hoitajaksi valittiin Ida Isaksson Tampereelta. Kuitenkin jo lokakuussa 1912 Lepokotia saapui isännöimään Adlerin perhe, jotka saivat talon omistukseensa. Sotien jälkeen kolme sisarusta hoitivat, etenkin äidin kuoltua vuonna 1948, sitten taloa milloin enemmän, milloin vähemmän kiinteästi yhdessä. Vanhin, naimattomaksi jäänyt sisar Martta Aarnikotka (suomennettu sukunimestä Adler, joka tarkoittaa kotkaa) oli suuri originelli ja persoonallinen matkailuopas, lausuja ja jopa lastenkirjailija. Hän antoi Lepokodissa myös kielitunteja ja loi yllättävän korkeatasoista kuvataidetta, jota talossa yhä on runsaasti nähtävillä.

Vuosikymmenten varrella Lepokodissa on vieraillut monenlaisten ammattiryhmien ja kansallisuuksien edustajia. Ennen Venäjän vallankumousta oli väkeä paljon Pietarista ja Moskovasta, mutta jo silloin myös mm. Hollannista, Unkarista, Englannista ja Ruotsista. Vieraat retkeilivät ympäristössä, seurustelivat henkevästi, uivat järvessä tai harrastivat erilaisia pelejä aina tennistä myöten. Toiset enemmänkin lepäilivät, toiset, kuten eräät kirjailijat, taas keskittyivät töihinsä. Kuuluisin Lepokodin vieras, nimittäin Jean Sibelius kävi vaimonsa kanssa jo kesällä 1912, vain kaksi vuotta sen perustamisen jälkeen. Lepokodilla on vieraillut muitakin kuuluisuuksia, esimerkiksi Malmsténin veljekset, Pentti Saarikoski sekä Jalmari Finne, jolla onkin vielä oma huoneensa talossa. Monet muistavat myös Lepokodin yhden erikoisimmista asukkaista, Yhdysvalloista saapuneen cowboyn Hugo Enqvistin. Lepokodilla on vieraillut jo ennen Salaseuran teatteria myös lukuisia näyttelijöitä, kuten Jalmari Rinne, Eino Salmelainen ja Tauno Palo.

Salaseuran teatteri Kangasalan Lepokodilla

Salaseuran teatteri perustettiin vuonna 2015. Ensimmäiseksi näytelmäksi valittiin Rami Saarijärven ja Ilkka Malmin käsikirjoittama Katsotaan kalenterista! Lepokodilla on näytelty kesäteatteria aikaisemminkin, ja Salaseuran teatteri saikin luvan rakentaa teatterinsa historiallisen Lepokodin sivuun. Keväällä 2016 rakennettiin talkoovoimin Lepokodin sivustalle rinteeseen lava sekä katsomo. Viimeinen naula taidettiin lyödä juuri ennen ensimmäisten katsojien saapumista, mutta valmista tuli kuin tulikin. Katsomoa ja lavaa on muokattu joka vuosi hieman katsoja- ja näyttelijäystävällisemmäksi budjetin sallimissa rajoissa. Teatteri siis kehittyy myös fyysisesti joka vuosi. Uudistuminen ja eteenpäin pyrkiminen ovatkin tärkeitä arvojamme.


Molemmat kuvat ovat vuodelta 2016.

Salaseuran teatteri esittää siis näytelmiään kesäisin Kangasalan Lepokodin kupeessa osoitteessa Ruutanantie 26, 36200 Kangasala. Sijainniltaan teatteri on hyvällä paikalla, sillä kävelymatkaa Kangasalan keskustasta on n.800m. Samalla lavalla näyttelee nykyään myös Kangasalan Pikkuteatterikin.

 

 

Lähteet:

– Lehtonen, Jussi Kangasalan Lepokoti henkii historiaa (1.1.2001) http://www.elisanet.fi/kangasalan.lepokotisaatio/historia.shtml